Sunday, December 8, 2013

Bajet untuk Petunangan. (PROJEK 31.03.13) SIRI 2


Kali ni aku nak share tentang mekap. Ok,. Actually aku mekap sendiri saja. But actually it was not as beautiful as it shown in the picture I uploaded.hahhaha.. Itu aku mekap saja. Nak buat macam mana. Kena edit la sikit2 baru lawo sikit. Kalau siapa ada DSLR korang boleh edit dengan lebih mudah sebab kalau edit nak zoom atau edit resolution ia lebih mudah berbanding kamera biasa. Kau tak pandai ambil angle pun tak apa. Janji jangan bergegar sudah. Tapi aku syor kan supaya korang belajar ambil angle yang betul.

Ini aku nak share sikit sebelum pertunangan. Perkara yang patut diingatkan adalah perbincangan antara kedua keluarga sangatlah penting sebelum majlis tu bermula. Ini adalah pengalaman aku sendiri. Bagi aku,.aku lebih suka untuk clearkan semua perkara sebelum majlis itu bermula bagi mengelakkan sebarang perkara yang tidak diingini daripada berlaku. But,. It depends on person lah. Kalau aku lebih suka pada jalan selamat sebab kedua family belum pernah bertemu lagi..asalnya nak buat risik dulu baru tunang.. tapi biasalah orang tua..nk mudah aje. Hoho XOXO…
Ini step aku.

1.     Bincang dengan si dia dengan teliti. Apa yang kau kena cakap dengan mak apak kau. Apa yang aku kena cakap ngan mak apak aku. So, masing2 kena bincang dengan detail dengan family masing2.

2.  Kemudian pihak lelaki akan call pihak perempuan bincang apa yang patut. Sembang ke apa2 sajalah termasuk bila nak datang, berapa orang nak datang, siapa nak dtg dll. Depends lah…

3.    Bila semua dah on. Tarikh dah ada,.mulakan projek mencari barang hantaran dan cincin. Tapi jangan lupa, bila bersembang dengan keluarga masing2 please put the lowest expectation pada keluarga si dia. Dan juga kita. Supaya masing2 tak terkejut sangat bila bertembung dengan keluarga masing2. Tapi ianya mudah kalau kedua keluarga saling kenal sebelum majlis tunang,

4.       Bila semua dah ready, kena ready duit lah untuk majlis tu.



Majlis aku selepas zohor tapi si dia sampai awal pulak. Kelam kabut aku nak mekap apa semua. Nasiblah dipermudahkan semua urusan. Selepas orang tua berbincang apa semua, bacaan doa, kau akan dipanggil untuk sarung cincin. Bagi yang ada pelamin, bolehlah feel pengantin sekejap. Hehe. Ketaq kaki lutut aku time tu. Dah sarung cincin, ambil gambar sikit2. Pastu dah boleh makan. Sambil makan sambil sembang. Kemudian beransur pulang. It was too easy if he/she was really your partner and meant to be together. Then, just prepared yourself untuk hadapi dugaan alam pertunangan. Yang penting jaga adap bertunang. INGAT..! bertunang ok. Belum berkahwin. Jadi tak boleh gatai2 lagi eh…Belum sah jadi laki bini lagi bedah oi.


MEKAP

Nak tahan pakai kroylan. Memang tahan lama. Aku ceduk sikit kawan aku punya. Pastu rajin buat research untuk mekap yang cute , cantik dan menawan. Tebal pun tak apa. Cantik dalam gambar.

GAMBAR.
Kamera biasa pun boleh. Kau editlah pakai photo make up editor nanti. Terus muka macam artis uollss… Edit semua gambar dan pergi cuci. Beli album satu RM15 kat maydin. Cantik., tapi advantage bagi yang ada DSLR. Tak pandai ambil tak apa. Jangan kelam atau gelap dan jangan bergegar. Atau kau nyesal bila tak boleh previous masa.


Anything just keeps calm and relaxes. Jangan fikir mendalam sangat. Everything just let it goes by wind. Insyaallah dipermudahkan urusan. 

REVIEWS : MY BLUSHER


Hari ni aku nak review sikit pasal blusher yang aku selalu pakai. harap maaflah blusher yang aku pakai ni tak lah mahal. Yang aku mampu jer lah aku review. Yang aku tak mampu, korang lah tolong review kan. Ok.. So, i had 5 blusher and different colour shade. Ada 5 jenis blusher yang aku nak review. Actually bukan semua blusher. Ada juga highlighter.

1. Clinique fresh bloom allover colour (01 peony)
2. Silkygirl blush hour (03 flashing rose)
3. IN2IT waterproof blush ( 09 envy)
4. IN2IT sheer shimmer blush (01 pink pear)
5. Smashbox light up (blush trio 2 )

So,.. let's started!!!!

1. Clinique fresh bloom allover colour (01 peony)

Ini adalah highlighter. Bukan blusher taw. Tapi nak guna jadi blusher pun boleh. Warna peach sikit dan ada kalanya macam kaler oren. But it is nice looking when u applied. Nampak sangat glowing pipi kau nyah..haha. So, highly recommended kalau kau jenis suke kilat2 sikit pada muka. Aku dah lupa harganya. Tapi tak sampai RM30 ringgit pun. Aku beli travel pack dekat laman web best buy malaysia. Try lah. Kat laman web tu ada barang yang bagus dan mostly original walaupun cinonet ajer.. Cuma kalau nak tahan lama, make sure pakai blusher bagi ada warna dulu then adding this highlighter. Try it! u;'ll look glowing.



2. Silkygirl blush hour (03 flashing rose)

Next, brand silky girl. Mungkin aku tak berapa sesuai memakai warna ini atau aku memang tersilap beli atau aku pun tak tahu di mana silapnya. Harganya tak sampai RM 15 pun. Mula2 kau pakai memang cantik. Natural looking. But for me, it not long lasting. Aku pakai dalam 2 jam je habis flash out. Kene tenyeh tebal2 baru lambat sikit hilang. Teksturnya juga agak powdery atau berdebu. So, aku tak berapa suka dan not recommended. But, u can try it if u want. Tak siapa halang. Mungkin ia bagus untuk sesetengah orang. But for me, i dont like it and i dont want to buy it anymore..fufufufu....=p



3. IN2IT waterproof blush ( 09 envy)

Brand ni agak bagus. Blusher agak tahan lama. warnanya juga cantik. Long lasting blusher. Tapi kalau kau pergi mandi tenyeh2 air sana sini memang tak waterproof lah. Tapi memang agak tahan lama terutama bila pakai gelap sikit. Aku suka light2 saja. Tapi ianya memang lambat flash out. very recommended. Harganya pun tak mahal. Time aku beli kalau tak silap cuma RM12 ringgit jer. Tapi produk ini bagus. I'll buy it next time.


4. IN2IT sheer shimmer blush (01 pink pear)


Alright, this colour is very shimmer. Boleh juga nak jadikannya highlighter. Warnanya juga cantik. Ia boleh jadi blusher atau eyeshadow. Dua2 pun boleh dan kalau nak pakai di sudut dalam mata (inner corner) pun cantik. Nampak berkilat sedikit berbanding produk lain. But recommended. Tapi i used it as highlighter sebab ianya memang berkilat. Aku tak suka over. Pernah kawan aku cakap macam cekodok sebab over use. haha. So, next time kalau aku rajin aku tunjukkan bagaimana rupanya yang berkilat itu. some ppl like some may not. suka suki korang lah. depend on citarasa masing2.. Produk silky girl dan IN2IT aku beli kat Watson dan Guardian saja. Hoho.



5. Smashbox light up (blush trio 2 )

Very nice colour. 3 different shade colour. Warnanya amat tahan lama. Kau pakai sikit pun dah lawo cik kiah...Gojes sangat. Highly recommended. Aku beli kat ebay. RM 60 kalau tak silap. Kat sephora KL tak silap aku RM80. Colek sikit dah nmpak kaler die. Aku dah jatuh hati. Long lasting blusher. Pakai sikit pun dah naik warnanya. yg paling cerah tu highlighter. 2 lagi tu blusher. 2 tahun pakai pun tak habis. Aku colek sikit2 aje. memang sangat gojes. Tahan lama. Silakan mencuba.


Alright.. Thats all for my reviews. Thats for viewing my blog. Next time jemputlah baca lagi. Selamat Mencuba !!!! XOXO~~

Saturday, November 16, 2013

Bajet untuk Petunangan. (PROJEK 31.03.13) SIRI 1



Ollahhh...lama aku tak meng'update' blog yg semakin usang ini.. Sebenarnya ini gambar lama. Buat tatapan pada diri sendiri. Actually bagi aku majlis pertunangan ni sebenarnya janganlah dibuat besar-besaran sangat. Buat ikut kemampuan dan syarak. Sebab,.pertunangan itu harus dirahsiakan dan perkahwinan harus dihebahkan. Hidup perlulah mencari keberkatan.

Masa aku bertunang dulu. Aku tak hebahkan pada sesiapa kecuali teman yang rapat sahaja. Aku rasa insecure bila hebah sana sini. Yelah...kawan aku yang duk asyik tayang sana sini kekasih and tunangnya last2 putus jugak. Malu jugak. Lagipun jangan ditayang sangat dosa tu terutama di facebook. Selagi belum jadi suami isteri, jangan nak sebuk2 bersayang2an sangat..Orang lain baca pon blh menyampah cik jah.....

Back to My old story, pertunangan ni kami buat untuk 100 orang tetamu saja. Al-maklumlah kecoh sangat pun buat apa. Kalau aku nak kahwin nanti aku kecohkan ok. Plan asalnya nak family saja. Aku kat penang pun tak buat apa persiapan pun. At last masa nak balik baru family aku tanya itu ini. Kalut la oiiii....Mak aku ni kawannya ramai. Ayah aku pun sama. SO,...kalau ajak sorang, mesti yg tak diajak tu kecil hati.. Penyudahnya ramai pulak yg diajaknya... Tambah keluarga dari pihak lelaki yg seramai 17 orang. So,.dalam 100 lebih kot aku agk lah...Semuanya last minute punya kerja. Aku ingatkan majlis tu merisik saja. Tapi kene jadi risik dan tunang sekali. Kalut malut aku dibuatnya.

Ini senarai yang aku sempat buat :

Hantaran Perempuan untuk lelaki :

Baju tunang : RM 79 (Butik First Lady).

Veil : RM 10 (mana2 pun kau blh cari)

Tudung/selendang : Free (kawan aku sedekahkan).=p

Make up : RM 100 (nanti aku cerita ttg mekap) - beli product and mekap sendiri.

Bajet kenduri : RM1100

Pelamin : tak sempat buat

Bunga tangan : RM 4.90 (Beli sejambak artificial bunga pastu gubah sendiri).

Hantaran : Sejadah dan kain pelikat (romate aku bg sumbangan);buah (RM20);biskut dan coklat (ihsan dari romate aku juga.);kain mahal untuk nikah nanti (ihsan dari mak aku yg cantik). Sireh junjung (jiran aku kasi, tunggu aku gubah jer)....

Sewa Par dan Alas : RM3x7dulang= RM21

Bunga Artificial dll untuk gubahan hantaran : RM 20

Crown dll yang berkaitan : RM 15.90 (kat Maydin)

Hantaran Lelaki untuk aku pula : 

Bajet perjalanan keluarga lelaki : RM1000 (laki aku tanggung sume T.T) Ini termasuk tol, minyak, makan di perhentian dll cost.

Hantaran : Buah RM20; Kain Pasang RM25; Coklat RM20; Tepak sireh (pinjam jiran dia jer)..

Gubahan Hantaran : RM 250.

Cincin Risik dan tunang : RM 290 (belah rotan; risik)..RM470 cincin tunang (beli kat poh kong).

KCINGGG....!!!!!

Jumlah Lelaki : RM 2075
Jumlah perempuan : RM 1370.80

Jumlah bersih : 3445.80

Actually pihak lelaki mahal tang kos perjalanan dan barang kemas jer. Tu sampai beribu juga. Kalau korang nak, korang boleh aje cut cost. No problemosss....Ini berdasarkan bajet aku je lah. Kalau korang nak buat besar2ran its up to you..Bagi aku tunang ni is not big deal. yang penting kahwin tu..Very2 big deals....so, Ini kami buat atas kemampuan kami....Oh ya, Jangan lupa ambil gambar ya...!













Sekian Saja. Gambar malas nak upload banyak2. Aku pun tak sempat sangat nak bergambar...Alhamdulillah...semuanya sudah selesai...

P/s : Buat ikut kemampuan, sebab kita tak tahu sampai bila kita akan hidup senang. Jadi belajarlah berjimat..=p

Monday, April 15, 2013

Mari Membasuh berus mekap!

Hari ini aku begitu lapang!Oleh itu,aku dengan seronoknya mencuci berus mekap. Yelah..da mekap orang masa konvo tu kena cucilah bersih2 bagi mengelakkan kuman atau sebarang perpindahan bakteria. yeehee...
Berus yang aku selalu pakai bila nak pergi mana2 ialah ecotools. Ia sangat smooth and best! Korang ladies patut cuba satu. Gerentilah korang suka~Boleh cari di Shines.Gitu lah kot ejanya. Untuk mekapkan orang aku pakai MAC brush. Aku beli set terus. Tapi aku ni bukan rajin sangat nak mekap!cett

Ok!Let's start~
Kau kena ada :
Syampu : Aku pakai pentene
Pure cream/oil : Aku pakai shea butter
Bekas nak cuci.

1.



2. Colek syampu sikit dengan sheabutter and twist sikit kat tangan. Tenyeh2 supaya kotoran hilang.


3. After siap, cuci sebersihnya dengan air biasa. Jangan terbalikkan berus, nanti gam pada tangkal tu boleh tertanggal kena air.

Tarrraaa......DONE!!ok bye!






Friday, April 5, 2013

Kilatkan Kuku

AMARAN : UNTUK WANITA 'CUTI BULAN' SAHAJA. heheee..

Kuku ku kukukuku...................

Hari ini aku nak share tentang mencantikkan  kuku. Actually aku pernah google berkenaan dengan cat kuku yang macam2 pattern. Contohnya seperti di bawah. Tapi untuk orang islam kita tidak boleh sama sekali men'design kuku kita kerana menyerupai kaum lain dan boleh menimbulkan fitnah (orang akan fitnah kita ni cat kuku dan secara langsungnya tak solat). I asked pakcik google lah...Tapi untuk design2 pelik tu kau boleh saja sebenarnya asalkan depan suami kau saja bolehlah.....



Aku pula kilatkan kuku ketika "cuti' sahaja memandangkan polish kuku tu tak nampak pun. Lepas dah boleh solat tu, aku akan remove polish kuku tu.Namun digalakkan korang tanya dulu pakcik2 ulama ye. Aku ni jahil sikit. Jadi jangan tanya aku bab2 tu. Ini perkakas aku ye..

Nail Polish Remover Silky girl dan Revlon base or top coat.

Kena ada nail polish remover untuk remove polish kuku ko bila dah boleh solat. Aku tak berani ambil warna2 atau apa saja corak. Nanti ada pula yang tuduh aku tak solat. Ia sebenarnya nampak biasa saja. Kalau nak yang boleh dibawa solat, kau kenalah buff sendiri. Dijamin boleh bawa solat. Kena rajin asah lah.
Aku ni malas. Yang aku beli ni no colour. Cuma kilat jer. Tapi tak kilat macam labuci pun. Sekadar suka2....

No colour, kuku pendek dan bersih


Bila dah rasa macam dah boleh solat tu, kau remove pengilat kuku tu dengan remover dia. Senang saja. Guna cotton muka tu, titik beberapa titis remover tu dan letak pada kuku dalam 5 saat dan tarik jer. Sonang jer. Tak sakit dan tak bercalar pun kuku kau. kuku akan kembali seperti biasa. Tapi kalau dah remove tu pastikan betol2 bersih. Takut nanti ada lagi kesan dan tak kalis air wuduk pulak. 

p.s : Ini hanya suka2 dan mengisi masa lapang bersama perempuan2 comel.haha..poyoz.








Wednesday, April 3, 2013

Palmer's Product Review


My recommended : shea butter formula


Ok. Hari ni aku nak review sedikit produk Palmer's ni. Korang boleh pergi cari di farmasi sahaja. Product ni adik aku yang memperkenalkan. Ia sangat best! Aku pakai jenis cocoa butter formula.
Ada 3 jenis losyen palmer ini iaitu cocoa butter formula, olive butter formula and shea butter formula. Kesemuanya ada vitamin E yang sangat bagus untuk kulit. Made from USA.
creamy but not sticky.

Aku pakai shea butter formula. Tekstur lotion ni tidak melekit dan sangat lembut seperti nak makan je. It was reallyyyy gooood...ia juga mampu meremajakan kulit. seriously boleh lihat kurang kedutan halus pada tangan. RECOMMENDED! Lagi bagus dari johnson baby.

3 types

Shea Butter Formula.(Sesuai digunakan untuk kulit normal hingga sensitif).

1. Melembabkan dan menyuburkan kulit secara semulajadi dengan shea butter organik dan Vit E.
2. Menyerap jauh ke dalam kulit untuk memperbaiki kulit kering, kerengsaan dan meningkatkan keelastikan kulit.
3. Kulit akan rasa lembut berpanjangan serta glowing.
4. Vitamin E berfungsi sebagai anti oksidan dan membekalkan kelembapan berterusan kepada kulit.

Olive Butter Formula (Direka khas untuk kulit kering atau penuaan or aging skin).

1. Kandungan virgin olive oil dan vit E meningkatkan kelembapan kulit and its loaded anti oxidant to keep our skin remaja gitu...
2. Sangat cepat menyerap.

Cocoa Butter Formula. (Sesuai untuk kulit kering hingga terlalu kering).

1. Melembutkan dan memperbaiki kulit yang merekah dan terlampau kering. 
2. Menyerap jauh ke dalam kulit untuk melembapkan kulit kering dan memperbaiki kulit dan tona kulit.
3. Juga boleh lighten parut. Produk cocoa butter  biasa digunakan untuk parut. 


NEXT TO....
use both for more effectively.

Cocoa butter formula Skin Therapy oil. Actually produk ni seperti bio oil. Tapi ianya sangat best bila pakai pada rambut kerana mengandungi Vitamin E. time aku beli disertakan dengan scar serum vitamin E. tapi serum minyak ni teksturnya lebih likat. insyaallah..rajin2lah memakainya...



Wednesday, March 6, 2013

Kisah Aku Anak Melayu Campa.



Adalah Sebaiknya membaca buku sejarah berbanding dengar aku merepek.

Kisah ini aku nak kena buat note sendiri supaya aku tak lupa sejarah asal usul aku pada suatu hari nanti. Kena catit walau ingat2 lupa. Tadi aku tengok TV9 tentang Melayu Campa. Aku tanyalah mak aku pasal ni. Aku ingatkan mak aku ni pure kemboja ayah aku Melayu Campa, rupanya dua2 sebenarnya Melayu campa. Lalu aku juga ingat keturunan melayu campa ni kemboja kacukan melayu. Rupanya tidak….ada kisah disebalik itu,.panjang lebar juga mak aku bercerita. Aku ni umur dah 26 tapi buta sejarah lagi. Sangat teruk…
Ini yang aku Berjaya save as dalam otak aku sebelum diserang virus lupa. Petikan dari cerita my lovely mom…
Pada zaman dahulu kala, ada 2 adik beradik dari tanah melayu merantau ke serata tempat. Aku tak pasti sama ada berdagang atau mencari tempat. Tapi kedua beradik ini terpisah kerana yang sorang tu telah jumpa kawasan baru untuk didiami. Dia bangunkan kawasan itu. Manakala yang seorang lagi terus menetap di tanah melayu. Ini cerita zaman beratus2 tahun dulu. Lepas tu dia kahwin dengan orang kat situ dan lama kelamaan keturunan melayu campa ni meluas dan luas akhirnya jadilah ia kawasan yang makmur yang diberi nama negeri Campa. Negeri campa ni maju dan islam sepenuhnya. Semasa pemerintahan yang ke berapa entah, Vietnam mula bermuslihat. Masa dulu, kawasan Vietnam kecil saja. Tapi dia cuba untuk tawan Negara Campa tapi sering tak Berjaya. Tak tahu kenapa selalu gagal, mereka pun hantarlah perisik iaitu puteri Vietnam untuk dikahwinkan dengan pemerintah Negara Campa. Kemudian, dia pun carilah punca mengapa Negara Campa ni payah untuk diserang. Akhirnya dia temui kuncinya iaitu sepohon pokok besar yang menjadi guard kepada Negara tu dan pemerintah itu sentiasa mendapat mimpi sekiranya peperangan akan terjadi. Pokok itu ditanam, disemai dan disayangi. Kemudian puteri Vietnam tu memujuk suaminya itu untuk tebang pokok besar tu. Katanya pokok tu ada penyakit and perlu dicantas..ada la kisahnya aku pun tak paham sangat. Mitos or ape ni. Sampai masa nak tebang, askar2nya menangis kerana sayangkan pokok besar itu.
Kemudian tak lama kemudian, Vietnam serang dan pemerintah Negara tu tak dapat apa2 mimpi atau signal lalu kalah. Semua rakyat melayu campa dihalau ke merata tempat ke pelusuk dunia ni. Ada yang ke Thailand, Kemboja, Laos, China dll dan ada juga masih bersaki baki di Vietnam. Bangsa melayu campa ni ada di banyak Negara Cuma dah tak ada Negara. Kadang2 macam yahudi dan Palestine pun ada. Itu pasal kawasan Vietnam tu besar sekarang. Kalau tengok sejarah, tengah2 vietnam tu lah Negera campa. Keturunan ayah dan mak aku pula lari ke Kemboja. Maka, mereka ini entah generasi ke berapa puluh dah. Mak aku tinggal dalam kelompok orang kemboja. Jadi dia fasih berbahasa kemboja mahupun campa. Ayah aku pula dia duduk di kawasan yang ada orang campa. Jadi dia tak berapa fasih kemboja. Tapi bila kahwin dengan mak aku, dia pandailah…


Tuol Sleng..(Pukul Mati)..Iya la kot maksudnya macam tu.


Next story…Kisah kedatangan masyarakat melayu campa ke Malaysia.
Pada zaman 1970an kalau aku tak silaplah. Kemboja ditakluk polpot. Kisahnya bermula macam ini……….

Pada zaman 60an, kemboja diperintah oleh …er lupa nama. Pemerintah ini seorang yang lalai dan suka berhibur. Memang kalau memerintah tu FAIL lah…Hinggakan pemerintahan diambil alih oleh tentera. Kemudian dia lari ke China. Berkomplot dengan China untuk takluk Kemboja. China berjanji bagi kuasa balik pada dia dan sebagai tukaran China akan jajah Kemboja. Mereka mulakan rancangan. Kemudian askar komunis China  yang dinamakan pol pot mula masuk ke Kemboja. Lalu buat serangan hujan peluru berpandu. Canggih ooo….Akhirnya rakyat dan askar angkat bendera putih. Sebab lagi melawan makin ramai yang terbunuh.
Kemudian pol pot ambil alih ibu kota. Mulanya mereka mengumpulkan semua duta di airport untuk dihantar balik ke Negara masing2. Selepas itu, mereka halau semua masyarakat di Bandar. Bertempiaran lari. Banyangkan macam K.L tu diserang dan orang lari lintang pukang. Dasyat kan? Itulah keadaan ketika itu. Dengan kepadatan orang dan diserang tiba2. Siapa sahaja yang lawan, akan dibunuh. Nyawa orang macam nyawa binatang aje dibuatnya. Uhh…sadisnya…
Ketika peristiwa itu, mak aku tolong nenek angkat aku  (nek perak) di kedai runcit. Manakala atuk dan nenek aku pula di tempat lain. Atuk aku pergi mengail. Mak  aku tak nak ikut sebab takut naik bot. nenek aku pula  ada urusan. Akhirnya mereka terpisah. Kedai mak aku pergi tu di Berek askar. Sebab abang ipar nek perak ni ketua general. Jadi mereka tinggal situ. Mak aku ni kecil lagi,. Duk main dekat situ,.mereka berdua lari bertempiaran sebab berek askar…..polpot tak suka askar..sesiapa yang jadi ancaman, mereka akan bunuh. Tak sempat bawa apa2 semua lari lintang pukang sehelai sepinggang. Larilah mereka ke mana saja asalkan tidak dibunuh. Mereka ke sana ke mari cari pelindungan.
Bermulalah kisah keperitan hidup mereka. Yang kerja kerajaan ni ditahan, diseksa dan dibunuh dengan kejam oleh polpot. Macam keluarga mak aku ni banyak yang kerja kerajaan termasuk atuk dan nenek aku yang kerja sebagai guru. Mereka lari ke perkampungan2. Lalu orang kampung ni bila orang Bandar mula masuk kampung mereka memberi maklumat kepada polpot bahawa orang kerajaan ada menyorok di situ, polpot akan datang ke setiap kampung untuk mencari orang kerja kerajaan untuk dibunuh kemudian mengumpulkan tengkorak mereka di markas mereka iaitu Tuel Sleng. Dengan berdaging dan berdarah lagi disusun di tuel sleng. Kejam gile. Tapi atuk dan nenek aku terselamat. Tetapi saudara mak aku yang lain sudah mati di bunuh. Tapi mak aku dan atuk nenek aku terpisah. Masa tu umur mak aku 6 tahun. Kesian sangat…menteri dalam negeri dibunuh dan diseksa dengan kejam…aduuu….korang pergilah melancong ke kemboja,..pergi tempat yang dipanggil tuel sleng…kemudian lihatlah tengkorak yang disusun. Darah dilantai. Katil elektrik. Tukul besi, kapak, tempat penggal kepala dll. Nescaya barulah korang tahu betapa berharganya sebuah kemerdekaan dan keamanan.
Polpot tak tahu nak buat apa dengan rakyat, dia hantar segerombolan rakyat pergi hutan (ala2 hutan grik) termasuklah mak aku. Pergi bangunkan kawasan hutan. Kerah tenaga buat pertanian. Tak pergi kerja boleh kena bunuh. Bubur diberi 1x sehari dan bekasnya sebesar beberapa sudu sahaja. Kalau nasi boleh tahan. Ini bubur….gila….kerja dr pukul 7 pagi sampai 11 malam. Sangat sedih…mak aku kurus kering dan sangat kurus…mereka terpaksa makan apa saja kerana kebuluran dan kepenatan. Tikus, ular, cicak, biawak dll. Polpot tak bagi memasak. Kalau tahu kena bunuh. Jadi senyap2 saja. Mak aku makan apa saja. Petik daun pokok makan. Tikus, katak, kera, dll. Kecuali babi. Memang azab hidup mereka. Kerja berat2 tapi makanan Cuma beberapa sudu bubur. Tak cukup zat hingga semua kurus kering.
Ini pula kisah ayah aku. Ayah aku kematian ahli keluarganya yang tinggal Cuma dia dan kakaknya. Semuanya sudah dibunuh oleh polpot. Kejam betul.
Aku Tanya kisah mak cik aku (kakak ayah)…mak aku cerita kenapa dia kaya bila datang Malaysia.. Dulu mereka diserang di hutan. Kawasan tu luas. Ada la dalam beberapa ratus orang. Masa tu mak cik dan pakcik aku sedang memasak. Dah 2 hari kebuluran. Jadi mak cik aku memasak apa saja. Dia ada baby yang di dukung dan anak yang berusia 10 dan 12 tahun kalau tak silap. Ketika pol pot datang, bunyi tapak kaki berderu2 pak cik aku detect lah. Dia jerit dekat bini dia.. Lari2!!lari…!! masa tu askar dari Vietnam dah masuk untuk hulurkan bantuan sebab hunsen pergi minta bantuan dari Vietnam. Jadi masa tu isteri dia tak tahu sama ada askar yang datang tu yang baik ke yang jahat. Dia tak nak berganjak sebab kelaparan dan nak makan. Ayahnya lari bawa sorang anak lelakinya yang umur 12 tahun tu. Last2 masa serangan, betul pun itu askar polpot. Yang anak umur 10 tahun tu perempuan. Dia merayu2 di kaki pol pot..jangan bunuh mak nya.. tak takut mati..menangis2. tapi pol pot ni macam yahudi lah. Mana ada rasa belas kasihan. Dia hentak dengan belakang senapang sampai retak 2 tempurung kepala. Walau tak berdaya dia bangun lagi. Tak mati lagi,..dia bangun lagi…tarik2 kaki mak polpot sampai nangis minta janganlah dibunuh emaknya..dia sayang mak dia…menangis dan sedih sangat dengar cerita..pastu mereka cucuk dada budak tu guna senapang yang ada pisau kat depan tu sampai tembus ke belakang. Kemudian jatuh tak bangun dah.
Tak lama kemudian pakcik aku kembali ke tempat tu balik untuk cari anak isteri dia. Isteri dan baby dia mati dibunuh. Tapi anak dia yang perempuan tu tak jumpa mayatnya. Rupanya allah telah selamatkan budak perempuan tu. Walaupun tenat, tak tahu macam mana dia boleh berjalan hingga ke suatu kawasan lalu diselamatkan. Ayahnya tak putus asa. Cari anaknya di merata tempat. Akhirnya jumpa juga. Tapi tak tahulah berapa lama masanya. Sebab budak tu tak kenal ayahnya. Kesian sangat. Sampai sekarang ada lagi parut di dadanya dan kepalanya. Kalau ikut logic, budak tu memang dah mati. Tapi tuhan panjangkan umurnya.
Banyak kisah di sebalik kehidupan sepanjang pemerintahan polpot. Kejam dan tak ada peri kemanusiaan. Mak aku terpisah dengan atuk dan nenek aku berpuluh tahun. Kesiannya..sebab tu lah aku ada nenek angkat di perak.
Hunsen ni orang yang berpihak pada pol pot juga, tapi mungkin sebab jumlah kematian terlalu meningkat mendadak hari demi hari, jadi dia pergi Vietnam untuk dapatkan bantuan.
Kalau pergi di Tuel Sleng, ada beberapa orang selamat kerana belum sempat dibunuh sebab askar Vietnam dah sampai. Aiyoo….di tuel sleng tu, mayat yang dibunuh perlu dilukis. Itulah pasal ada gambar2 kematian mereka. Aduu…tengok pun ngeri…
Selepas polpot berundur, banyak Negara luar mula mengambil rakyat kemboja untuk dijaga. America, kanada, Australia, Perancis dll termasuk Malaysia. Tapi Malaysia Cuma ambil yang islam sahaja dan kesemuanya berketurunan melayu campa. Lalu inilah sebab mengapa kami di sini….mak aku kan ikut nenek aku kerana dia telah terpisah dengan atuk dan nenek aku semasa serangan.
Manakala ada sedara aku yang lain pergi ke kanada, Australia dan perancis. Ada yang tinggal di laos, Vietnam dll. Nek long aku pilih Australia. Aku Tanya mak, kenapa mak aku pilih Malaysia, mak aku cakap dia ikut saja. Tapi nek perak tu tak nak ikut kakak dia pergi Australia sebab dia takut jadi kafir. Dah la pengetahuan islam ciput aje. Ada sepupu mak aku dah menetap di perancis dan rasanya ada kakak dia ke kanada. Mereka dijaga oleh kerajaan Negara sana. Macam nek long, kan suaminya ketua general. Walaupun dah mati, dia mendapat pampasan tiap2 bulan. Kaya raya duk Australia tu. Tapi tu lah..anak2nya semua dah jadi mat salleh. Laki dia meninggal dia kawen lain kalau tak silap. Anak semua kacuk mat salleh dan kawen dengan omputih da semua. Jadi, Alhamdulillah mak aku tercampak di Malaysia. Sadis sangat cerita..masing2 punya cerita…bila di Malaysia, mereka ditempatkan di kem dekat cherating. Kemudian  setiap mereka diberi rm200 lepastu pandai2 lah nak hidup.
Berbekalkan 200 tu lah masing2 memulakan bisnes. Sebab itulah kami sinonim dengan perniagaan. Kerana itu saja yang kami mampu.


Bersambung.....

Friday, March 1, 2013

Roommate Problem



Sepanjang bertahun2 lamanya aku tinggal di Penang, banyak perkara yang berlaku di sekeliling aku. Kawan2 yang bermasalah, hidup yang terumbang ambing dan sebagai. Macam2 ragam.. Hari ni saja dua kawan aku bergaduh. Haih...Kalau dah namanya roomate, pasti ada salah faham yang berlaku. Aku cuma doakan semuanya selamat sahaja. Iyelah..Aku takkan sebelahkan mana2 pihak. Sebab dua2 pun kawan aku sungguhpun aku pun ada perkara yang tak puas hati. Well...kawan tetap kawan..isnt it..

Aku risau juga kot ada cedera ke apa ke...Tapi so far so good. Aku pun tak tahu. Kisah problem dengan roomate aku pun bermasalah juga. Bertengkar macam kucing masa 1st year dulu. Dijadikan cerita, aku fikir masalah takkan berpunca dari sebelah pihak sahaja. Aku tahu aku banyak buat kesilapan.

1. Bila roomate nampak OK,.kamu harus hormati dia walaupun dia cakap tak apa.

Tak tutup lampu pun tak apa, on phone malam2 pun tak apa, cakap kuat2 pun tak apa, bawa kawan lepak dan ramai pun tak apa, guna barang dia pun tak apa...TAPI...Harus fikir dulu sebelum buat. Fikirlah walaupun seems OK, it doesnt mean she/he got no feeling. Semua ada privacy masing2 yang wajib dihormati. Jangan bila orang cakap ok kau buat onar pulak. Naik kepala pula. Respect privacy dia. Nak cakap phone slow2 dan sekejap jer. Kalau rasa nak bergayut sampai pecah phone, bek ko ckp kat luar saja, kalau rasa nak karok dengar lagu, baik ko pegi pusat karok lalak sorang2 tak ganggu orang lain, kalau dia nak tidur, tutuplah lampu buka lampu meja. 

2. Hidup bersama harus berkompromi dan banyak bersabar.

Hidup sebumbung dengan seseorang sememangnya sukar buat yang memang tak ngam. Apa yang korang boleh buat adalah cuba bersabar sehingga kesabaran hilang, tegurlah elok2. Jangan maki hamun atau memulakan pergaduhan, atau api yang kecil boleh membakar rumah. Jika tiada penyelesaian juga, pindahlah bilik. Semoga segalanya baik2 saja. Tak jadi roomate tapi masih boleh jadi kawan.


3. Jaga had sebagai Roomate.

Buat had. Jangan usik barang orang sesuka hati. Jangan buat sesuatu yang buat orang rimas. Kalau boleh jangan pegi tempat dia. Biarkan meja dia walaupun bersepah, sebab itu dia punya pasal. Jangan busybody ok!Aku dulu pun memang tak pernah pergi dekat dengan kawasan roomate aku. Phone dia berdering pun aku tak pernah angkat. So, korang paham2 sendiri lah ye. Jangan over sangat.

4. Be gentlemen,.
Jangan tunjuk kerek, cakap besar and kacau roomate dengan bercerita tiap2 masa. Mereka pun ada benda lain nak buat dari melayan korang. Tengok situasi. Dan elakkan tunjuk eksen sangat kat roomate konon2 kau ni hebatlah kaya lah itu lah ini lah. Ia boleh mendatangkan meluat pada kawan tu. Bersederhana itu sudah cukup. Jangan buat onar.

Apapun yang berlaku hadapilah dengan tenang. So far, aku dapat roomate yang sangat memahami. Dan aku perlu respect roomate aku, privacy dia, masa dia dan apa saja tentang dia walaupu  mereka sangat ok. Kerana seksa betul hidup jika dapat roomate yang tak berapa nak betol otaknya.

ok.Sekian.
p/s:: Jadi orang yang menguasai dunia dengan minda. Bukan merosakkan dunia dengan tangan. XOXO~~chaoww..

Thursday, February 28, 2013

Online Shopping Again!!

So, today i wanna shared something i bought from website. Online shopping was the one of my hobby. It saves my time but not my money. Ok, let see what i've bought...


tarraaa....



1. Fellina Inch Loss.
For me,.it works. Tapi kau kena tunggulah. Dan rajin2lah buat senaman kellogs. Yang penting konsisten. Tak perlu heavy exercise pun tak apa. Aku beli daripada blog easyslim8783. 2 botol RM120. So, 1 botol RM60. Setiap botol mengandungi 180ml. Jimat duit okey!. Buat sang boroi dan buncit, eloklah memakainya dan rajin2lah buat senaman sit up. Al maklumlah umur da suku abad, perut pula maju ke depan!ok, this product RECOMMENDED.! (4star ****)




2. Pure Marine Collagen Gold.
Semua orang semakin menggila nak cantik sekarang ini. Pure Marine ni adalah kolagen asli yang memerlukan kau rendam dan masak. Jadi kenalah rajin2. Khasiat dia membantu meningkatkan metabolisme, mengecilkan pori muka dan sebagainya. Aku belum cuba, tapi kawan aku buat mask memang menjadi,.so RM 18 sekotak. Tapi kata penjual, yang kaler purple lagi bagus, RM 25. Lagi berkesan katanya. Aku beli 2 kotak. Kerisauan juga terasa apabila aku rasa laut tak semestinya bersih selalu. Tapi tak mampulah nak beli kolagen botol tu. Mahal cik jah....Lagipun ia juga ada ancaman kimia..Jadi tawakal to allah saja lah untuk sihat.Produk ni aku beli dari website Beautify You Full. STILL TRYING (3star***)




3. Sabun Susu Beras.
Emm.....sedap gilos baunya. Pandan dan beras baunya. Produk ni aku beli 1 dozen cuma RM 29 ringgit je , 3 dozen RM 80 daripada Website Mohaya Beauty. Rasa nak gigit, nak kekoh, nak telan ajer.. Fungsinya untuk memutih dan melembutkan kulit. Aku suggest pakai kat badan sahaja. Kalau kau nak pakai kat muka pun elok, cuma kena rajin letak moisturizer sebab produk yang ada agen pemutihan ni akan mengeringkan sedikit. Ianya tidak merbahaya sebab aku alergik pada sabun yang mempunyai banyak fragrance dan kimia. Aku cuma boleh pakai jenis antibacteria. But once i try, it wasnt harm my skin. So aku tak gatal2 bila pakai. So, this product RECOMMENDED!! (4star ****).




4. BB cream Super Beblesh Balm.
Aku beli daripada Beautify You Full juga. RM 25. Ia nya original. Boleh rujuk belakang botol. Made from Korea. BB cream yang memang super bagi aku. Sangat best! Banyak function. Kalau korang beli kat Watson agak mahal. Kawan aku beli kat watson Hotpink Super Beblish Balm RM 70++++ So, rugi jer. Aku beli kaler oren. SPF lebih tinggi dan still hot items di pasaran. Cubalah! Cara pakainya ko just pat jer kat muka macam kau pakai skin care. Mudah saja. Teksturnya juga lembut. Mula2 pakai macam bercapuk,.Tapi beberapa minit kemudian ianya sangat melting dengan kulit kita. Hotpink tu juga best cuma spf lebih rendah. This product RECOMMENDED!(5star*****)

That's all for today....

Have a nice day!XOXO..~

Friday, February 22, 2013

Kesan Sampingan Rebonding

credit : Google

Sedang mengeringkan rambut, aku terbaca satu article tentang rebonding dari website indiparenting tentang kesan sampingan daripada rebonding. Semua orang nak rambut cantik molek jer kan? terutamanya perempuan. Macam aku, walaupun bertudung aku tetap nak rebonding sebab rambut kusut. boleh patah sikat aku. Tapi sebelum tu aku cari dulu maklumatnya.

kesannya.:

1. Rambut akan mudah rapuh dan memerlukan penjagaan yang berterusan. Kau tak boleh ikat rambut dalam tempoh bulan pertama termasuklah pin rambut. So, tak boleh kacau kalau tak result tidak memuaskan.

2. Bila kau perm, kadar kepanasan tu sebenarnya boleh menyebabkan kerosakan pada kulit dan kulit kepala. Kalau rambut panjang, lagi lama kena perm dan perlukan lebih banyak bahan kimia. Bahan Kimia dan Kadar Kepanasan sampai berpeluh2 kau...boleh menyebabkan kesan pada kulit beb. 

3. Selepas 6 bulan kau kena buat regular treatment. kalau tak buat rambut kau akan start buat hal. Kan rambut akan makin menumbuh. Kalau perasan kan, perempuan yang selalu rebond rambut akan botak tengah bila da tua, cer tengok nyonya2. Kan kau perm tengah kepala yang akan terima kadar panas lebih tinggi berbanding dengan bahagian kepala yang lain.

4. Akar rambut akan jadi lemah disebabkan oleh kekerapan melakukan treatment (6 bulan sekali) yang memerlukan kau pakai bahan kimia tu dan seterunya kau akan mula mendapat 1 lagi bala iaitu keguguran rambut.haha.

5. Kalau kau salah pergi salon, berkemungkinan rambut kau akan makin lebih teruk. Make sure yang bertauliah ok.

6. Kena pakai syampoo khas untuk rebonding. Complete set ye. Kalau tak jaga, rambut akan lebih buruk daripada sebelum kau rebond. Krinting .


p.s: Sebelum kau rebond, fikir masak2 dulu. Aku tak tipu..Ini memang kajian sahih daripada omputih.hehe.All the best guys...

Tuesday, February 5, 2013

Aku Cuma Seorang Perempuan


Cerita kali ini mengisahkan antara aku dan si dia. Sebenarnya, tak perlu diceritakan pun, tapi memandangkan blog ini dah rupa macam diari aku, jadi bolehlah aku nak mengadu sikit sebanyak kat blog  ni. Aku kadang-kadang cemburu melihat orang yang sentiasa berhubung dengan orang yang disayanginya. Tapi aku?jarang sekali. Alasannya sibuk. Kadang 2 hari sekali. Kadang 3 4 hari sekali. Yang terhegeh2 cari dia,.aku juga. Fine lah kalau kau busy saja. 


Aku sering menangis sendirian. Menunggu dia mesej atau telefon. Tapi tetap tak ada. Aku kan selalu ceria ketawa mengilai macam hantu. Tapi bila aku sedih,..tuhan saja tahu. Pandai aku berpura-pura. Walhal banyak perkara menyelubungi aku. Kadang kala aku rasa tak dihargai, tak diperlukan, dan aku bukan sesiapa pun. Nak cari kekasih lain,. aku ni mana reti nak berkawan sangat dengan lelaki. Tapi semua ni aku serahkan kepada Allah sahaja. Moga Dia memberi jalan yang terbaik untuk aku. Becinta jarak jauh aku tak kisah. Tapi apa yang aku kisahkan mengapa perlu abaikan perasaan aku semata2 lihat aku ni kuat orangnya?Aku tak sekuat yang disangka oke.....Lepas penat nangis, aku pun oke macam biasa.huhuuhu


Aku rasa aku dah banyak berkorban untuk dia. Tapi dia tak reti nak hargai pun. Dan aku tak minta dihargai, cuma cukuplah menjaga hati dan perasaan aku. Aku cuma manusia biasa. Aku pun sensitif walau dasarnya macam iron man je. Bila aku tengok orang bercinta whoahh memang romantik tahap gila babu. Aku ni jangan kata romantik. Berhubung pun tidak. Dia tu tak lah hensem. Pun tak kaya langsung. Gaji cukup2 makan saja. Pelajaran lagi rendah dari aku. Bak kata semua lagi bawah lah dari aku. Tapi sikit pun aku tak heran sebab aku terima dia seadaanya. Tapi dia tak pernah faham apa yang aku rasa. Aku nangis dalam setengah jam macam hujan lebat lepas tu ok lah. 

Sebenarnya apa saja di dunia ini tak ada jaminan. Kau kaya ke miskin ke, lawa ke hodoh ke, semuanya sama. Semua akan diuji tuhan. Aku rasa Allah selalu menguji aku untuk aku lepaskan semua cinta tipu dunia ni supaya aku berbalik padaNYA. Al maklumlah...aku ni lalai orangnya. Muka pun dah nampak otai apatah lagi perangai yang tah pape aku ni.

Aku kuat! Sebab tu lah Allah sentiasa uji aku. Andai tak ada jodoh sekalipun. Aku tak kisah kot. Lagipun bukan selalu berhubung pun. Baik aku berbakti kepada tuhan  dan keluarga aku. Nak nangis berapa lama lagi? Sampai tangki air penuh???come on lah!!!

Yeahh!!i'm ok now.! Umpama rechargeable battery kan? ha ha ha....



LIFE IS WAR. ONCE YOU STEP DOWN YOU'LL BE LOSE.~HOHOHO~




Monday, February 4, 2013

Marathon Diet


Hooreyy!!! *fireworks**

Aku kebuncitan. Yes! Alat penimbang menunjukkan aku sudah 63kg. Fuh. Itu masih tidak menakutkan aku pun yang sebenarnya. Tapi yang paling menakutkan adalah kebuncitan dan lemak yang menggelebeh. OH.~~~ di situlah baru timbul keinsafan menjaga diri sendiri lalu aku pun melakukan pecutan dengan had laju yang paling laju didunia. Mari kita lihat diet maraton aku.


1. Jaga Makan.

Kurangkan makan ikut sesedap mulut. Aku kurangkan makan benda merapu. Banyakkan makanan berkhasiat seperti sayur, sup, buah dll untuk memastikan sistem dalaman badan ini berjalan dengan lancar. Kurangkan pengambilan ais. Banyakkan mengambil air suam. Mudah saja kan...Aku juga kurangkan mengambil bersusu krimer pekat seperti nescafe ais dan teh tarik. Ummphh sedap tu. Tapi kena ingatlah. Kita ni makin tua. Penyakit pun senang datang. Makan sarapan pagi, tengah hari dan malam. Start jam 7 jangan ambil makanan yang berat dan tinggi kalori. Amalkan meminum air kosong.

2. Bersenam.

Salah satu cara untuk mengurangkan stress adalah bersenam atau bersukan. Aku perlu bersukan sebab sepanjang hari mengadap PC saja. Tegang urat leher ni. Jadi senaman juga  boleh merilekskan diri dan mengurangkan lemak pejal selain membuang toksin badan melalui pepeluhan. Tak susah pun. 3 hari seminggu. Sehari setengah jam saja. 

3. Fellina Inch Loss


Agak panas jugalah pakai ni. Tapi depends on kau punya jenis kulit dan lemaklah. Kawan aku pakai tak panas. Tapi aku pakai panas. Aku baru saja berjinak-jinak pakai. Aku beli RM70 percuma sabun susu beras yang berfungsi memutihkan kulit. Sabun tu memang gila sedap baunya. Rasa nak gigit2 je. Bau pandan dan beras. Sedap!

4. Korset Bamboo


Memandangkan aku ni boyot. Jadi aku gabungkan Fellina Inch Loss dengan korset dan berjoging. Fuh kalau korang konsisten buat ini 1 bulan tiap2 hari, selain jaga makan, korang memang boleh turun 7kg aku boleh bet. Janganlah hangat2 taik ayam je. Korset ni aku beli RM80 2 helai. Yelah...nak basuh.......ada spare....Ini korset penuh taw. Bukan untuk perut sahaja. Boleh atasi kebuncitan. Macam aku.


Nak kurus tak boleh malas. Lemak dah tebal dan liat nak buang baru tahu betapa susahnya nak berjalan. Aku mengalami ketidakseimbangan ketika berjalan. Jadi, inilah insiatif yang aku buat supaya aku kembali cergas dan sihat. 


Selamat Mencuba...XOXO~

Sunday, February 3, 2013

I'm Back With Freshness

Sekadar Gambar Hiasan


Long time i didn't update my blog. Actually i was busy with a few things like my work, my study and also my own life. The last outstation is Flamingo Hotel. That was the last time i'm stacked with those work. NOW,.! I'm Free..Oh even only for awhile. Actually Flamingo Hotel is suitable for Tourist in Penang. Nice room, food and also near with Feringghi Beach. That's why i saw many tourist there.

Back to my story, i was busy working with my lecture's data. But it wasn't too bad actually. Last January would be the last day of my contract. So, after this, i must catch up with my schedule for phd milestone. I was so happy with the ending of my work. But it wasn't last. My phd delayed for 7 month because im so crazy to earned money. Now, i swear i would accept any job anymore. Probably. Hehehe,..

I don't care with those people who had a lot things to do something waste about me like talking behind, critics, back stabbed etc, because my brain now was bleaching by new freshness. I take a rest since 1st Feb. Now i woke up in the middle of night and start my new status as A FULLY RESEARCH STUDENT.

What i learned about my environment life is, no matter who you are, how far you go, how high you climb, you should remember where you came from. I saw a few of my friend being such a jerk because of  high education and knowledge. Yeap..that's jerk..No need to be such irritating because you were smart. Just being an ordinary person. AM I RIGHT??

~XOXO~


Tuesday, January 8, 2013

The Best Product For Skin Care 2012

Senarai produk kecantikan yang aku pilih adalah berdasarkan dengan apa yang aku telah gunakan pada tahun 2012. Mari kita lihat top 5 senarai terbaik produk penjagaan wajah.


5.Shiseido

Brand sangat bagus dan agak mahal. Thats why ia lebih gemar dimiliki oleh wanita yang telah bekerjaya. Ada pelbagai jenis penjagaan kulit, untuk anti penuaan, untuk kulit berminyak, memutihkan dan sebagainya. Sangat bagus ok! Cuma harganya tak compatible.

4. Bio Essence Bird Nest

Set bird nest ni mengandungi kolagen yang mana boleh menegangkan kulit dan melambatkan proses penuaan atau kulit berkedut. Botolnya sangat jimat. Tak semahal shiseido dan semua orang mampu memilikinya. Kalau nak wajah ada V shape, pakai Bioessence botol warna biru tu (lupa pulak namanya).

3.Skin Food

Produk ini sangat nyaman. Siapa yang pernah gunakan Skin Food sangatlah nak beli lagi. Produknya based on tumbuh-tumbuhan. Sangat bestlah. Cuma harganya sedikit mahal. Tapi ianya berbaloi sebab sebotol tu boleh bertahan berbulan-bulan lamanya. Botolnya juga semua comel-comel dan baunya yang sedap. Produk ini keluaran Korea. Bila dah start pakai tentu dah jatuh cinta nanti. Tak percaya cubalah.

2. SK II Facial Treatment Essence

Inilah produk Jepun yang menjadi kegilaan wanita. Satu botol FTE saja mencecah ratusan ringgit. Tapi boleh tahan lama sangatlah. Tak rugi sangat sebenarnya. Kalau nak kesan yang lebih bagus, pakai semua produk SK II. Produk ini memang akan buat kulit kita lembap saja. Kalau kulit kering, ia akan menampakkan kita lebih tua. (Ini fakta tau). Cuma baunya kurang sedap, maklumlah ianya adalah pitera iaitu semacam jenis yis yang terhasil daripada beras Jepun.


1. Hada Labo Whitening Lotion (The Best Skin care)

Produk yang paling latest aku beli adalah Hada Labo Whitening Lotion. Mula-mula pakai memang tak rasa apa. Tapi bila bangun tido esok pagi, kulit lembap dan berseri saja. Lain kali aku akan buat sedikit review tentang produk Hada Labo. Tambahan produk ini mudah didapati di drugstor (Watson dan Guardian). Harganya juga sedang-sedang sahaja yang mampu dimiliki oleh semua orang. Oh ya ini produk daripada Jepun cuma kilangnya ada di Singapura, China, dan sebagainya. Nantikan review untuk produk ini.