Monday, April 15, 2013

Mari Membasuh berus mekap!

Hari ini aku begitu lapang!Oleh itu,aku dengan seronoknya mencuci berus mekap. Yelah..da mekap orang masa konvo tu kena cucilah bersih2 bagi mengelakkan kuman atau sebarang perpindahan bakteria. yeehee...
Berus yang aku selalu pakai bila nak pergi mana2 ialah ecotools. Ia sangat smooth and best! Korang ladies patut cuba satu. Gerentilah korang suka~Boleh cari di Shines.Gitu lah kot ejanya. Untuk mekapkan orang aku pakai MAC brush. Aku beli set terus. Tapi aku ni bukan rajin sangat nak mekap!cett

Ok!Let's start~
Kau kena ada :
Syampu : Aku pakai pentene
Pure cream/oil : Aku pakai shea butter
Bekas nak cuci.

1.



2. Colek syampu sikit dengan sheabutter and twist sikit kat tangan. Tenyeh2 supaya kotoran hilang.


3. After siap, cuci sebersihnya dengan air biasa. Jangan terbalikkan berus, nanti gam pada tangkal tu boleh tertanggal kena air.

Tarrraaa......DONE!!ok bye!






Friday, April 5, 2013

Kilatkan Kuku

AMARAN : UNTUK WANITA 'CUTI BULAN' SAHAJA. heheee..

Kuku ku kukukuku...................

Hari ini aku nak share tentang mencantikkan  kuku. Actually aku pernah google berkenaan dengan cat kuku yang macam2 pattern. Contohnya seperti di bawah. Tapi untuk orang islam kita tidak boleh sama sekali men'design kuku kita kerana menyerupai kaum lain dan boleh menimbulkan fitnah (orang akan fitnah kita ni cat kuku dan secara langsungnya tak solat). I asked pakcik google lah...Tapi untuk design2 pelik tu kau boleh saja sebenarnya asalkan depan suami kau saja bolehlah.....



Aku pula kilatkan kuku ketika "cuti' sahaja memandangkan polish kuku tu tak nampak pun. Lepas dah boleh solat tu, aku akan remove polish kuku tu.Namun digalakkan korang tanya dulu pakcik2 ulama ye. Aku ni jahil sikit. Jadi jangan tanya aku bab2 tu. Ini perkakas aku ye..

Nail Polish Remover Silky girl dan Revlon base or top coat.

Kena ada nail polish remover untuk remove polish kuku ko bila dah boleh solat. Aku tak berani ambil warna2 atau apa saja corak. Nanti ada pula yang tuduh aku tak solat. Ia sebenarnya nampak biasa saja. Kalau nak yang boleh dibawa solat, kau kenalah buff sendiri. Dijamin boleh bawa solat. Kena rajin asah lah.
Aku ni malas. Yang aku beli ni no colour. Cuma kilat jer. Tapi tak kilat macam labuci pun. Sekadar suka2....

No colour, kuku pendek dan bersih


Bila dah rasa macam dah boleh solat tu, kau remove pengilat kuku tu dengan remover dia. Senang saja. Guna cotton muka tu, titik beberapa titis remover tu dan letak pada kuku dalam 5 saat dan tarik jer. Sonang jer. Tak sakit dan tak bercalar pun kuku kau. kuku akan kembali seperti biasa. Tapi kalau dah remove tu pastikan betol2 bersih. Takut nanti ada lagi kesan dan tak kalis air wuduk pulak. 

p.s : Ini hanya suka2 dan mengisi masa lapang bersama perempuan2 comel.haha..poyoz.








Wednesday, April 3, 2013

Palmer's Product Review


My recommended : shea butter formula


Ok. Hari ni aku nak review sedikit produk Palmer's ni. Korang boleh pergi cari di farmasi sahaja. Product ni adik aku yang memperkenalkan. Ia sangat best! Aku pakai jenis cocoa butter formula.
Ada 3 jenis losyen palmer ini iaitu cocoa butter formula, olive butter formula and shea butter formula. Kesemuanya ada vitamin E yang sangat bagus untuk kulit. Made from USA.
creamy but not sticky.

Aku pakai shea butter formula. Tekstur lotion ni tidak melekit dan sangat lembut seperti nak makan je. It was reallyyyy gooood...ia juga mampu meremajakan kulit. seriously boleh lihat kurang kedutan halus pada tangan. RECOMMENDED! Lagi bagus dari johnson baby.

3 types

Shea Butter Formula.(Sesuai digunakan untuk kulit normal hingga sensitif).

1. Melembabkan dan menyuburkan kulit secara semulajadi dengan shea butter organik dan Vit E.
2. Menyerap jauh ke dalam kulit untuk memperbaiki kulit kering, kerengsaan dan meningkatkan keelastikan kulit.
3. Kulit akan rasa lembut berpanjangan serta glowing.
4. Vitamin E berfungsi sebagai anti oksidan dan membekalkan kelembapan berterusan kepada kulit.

Olive Butter Formula (Direka khas untuk kulit kering atau penuaan or aging skin).

1. Kandungan virgin olive oil dan vit E meningkatkan kelembapan kulit and its loaded anti oxidant to keep our skin remaja gitu...
2. Sangat cepat menyerap.

Cocoa Butter Formula. (Sesuai untuk kulit kering hingga terlalu kering).

1. Melembutkan dan memperbaiki kulit yang merekah dan terlampau kering. 
2. Menyerap jauh ke dalam kulit untuk melembapkan kulit kering dan memperbaiki kulit dan tona kulit.
3. Juga boleh lighten parut. Produk cocoa butter  biasa digunakan untuk parut. 


NEXT TO....
use both for more effectively.

Cocoa butter formula Skin Therapy oil. Actually produk ni seperti bio oil. Tapi ianya sangat best bila pakai pada rambut kerana mengandungi Vitamin E. time aku beli disertakan dengan scar serum vitamin E. tapi serum minyak ni teksturnya lebih likat. insyaallah..rajin2lah memakainya...