Sunday, December 8, 2013

Bajet untuk Petunangan. (PROJEK 31.03.13) SIRI 2


Kali ni aku nak share tentang mekap. Ok,. Actually aku mekap sendiri saja. But actually it was not as beautiful as it shown in the picture I uploaded.hahhaha.. Itu aku mekap saja. Nak buat macam mana. Kena edit la sikit2 baru lawo sikit. Kalau siapa ada DSLR korang boleh edit dengan lebih mudah sebab kalau edit nak zoom atau edit resolution ia lebih mudah berbanding kamera biasa. Kau tak pandai ambil angle pun tak apa. Janji jangan bergegar sudah. Tapi aku syor kan supaya korang belajar ambil angle yang betul.

Ini aku nak share sikit sebelum pertunangan. Perkara yang patut diingatkan adalah perbincangan antara kedua keluarga sangatlah penting sebelum majlis tu bermula. Ini adalah pengalaman aku sendiri. Bagi aku,.aku lebih suka untuk clearkan semua perkara sebelum majlis itu bermula bagi mengelakkan sebarang perkara yang tidak diingini daripada berlaku. But,. It depends on person lah. Kalau aku lebih suka pada jalan selamat sebab kedua family belum pernah bertemu lagi..asalnya nak buat risik dulu baru tunang.. tapi biasalah orang tua..nk mudah aje. Hoho XOXO…
Ini step aku.

1.     Bincang dengan si dia dengan teliti. Apa yang kau kena cakap dengan mak apak kau. Apa yang aku kena cakap ngan mak apak aku. So, masing2 kena bincang dengan detail dengan family masing2.

2.  Kemudian pihak lelaki akan call pihak perempuan bincang apa yang patut. Sembang ke apa2 sajalah termasuk bila nak datang, berapa orang nak datang, siapa nak dtg dll. Depends lah…

3.    Bila semua dah on. Tarikh dah ada,.mulakan projek mencari barang hantaran dan cincin. Tapi jangan lupa, bila bersembang dengan keluarga masing2 please put the lowest expectation pada keluarga si dia. Dan juga kita. Supaya masing2 tak terkejut sangat bila bertembung dengan keluarga masing2. Tapi ianya mudah kalau kedua keluarga saling kenal sebelum majlis tunang,

4.       Bila semua dah ready, kena ready duit lah untuk majlis tu.



Majlis aku selepas zohor tapi si dia sampai awal pulak. Kelam kabut aku nak mekap apa semua. Nasiblah dipermudahkan semua urusan. Selepas orang tua berbincang apa semua, bacaan doa, kau akan dipanggil untuk sarung cincin. Bagi yang ada pelamin, bolehlah feel pengantin sekejap. Hehe. Ketaq kaki lutut aku time tu. Dah sarung cincin, ambil gambar sikit2. Pastu dah boleh makan. Sambil makan sambil sembang. Kemudian beransur pulang. It was too easy if he/she was really your partner and meant to be together. Then, just prepared yourself untuk hadapi dugaan alam pertunangan. Yang penting jaga adap bertunang. INGAT..! bertunang ok. Belum berkahwin. Jadi tak boleh gatai2 lagi eh…Belum sah jadi laki bini lagi bedah oi.


MEKAP

Nak tahan pakai kroylan. Memang tahan lama. Aku ceduk sikit kawan aku punya. Pastu rajin buat research untuk mekap yang cute , cantik dan menawan. Tebal pun tak apa. Cantik dalam gambar.

GAMBAR.
Kamera biasa pun boleh. Kau editlah pakai photo make up editor nanti. Terus muka macam artis uollss… Edit semua gambar dan pergi cuci. Beli album satu RM15 kat maydin. Cantik., tapi advantage bagi yang ada DSLR. Tak pandai ambil tak apa. Jangan kelam atau gelap dan jangan bergegar. Atau kau nyesal bila tak boleh previous masa.


Anything just keeps calm and relaxes. Jangan fikir mendalam sangat. Everything just let it goes by wind. Insyaallah dipermudahkan urusan. 

REVIEWS : MY BLUSHER


Hari ni aku nak review sikit pasal blusher yang aku selalu pakai. harap maaflah blusher yang aku pakai ni tak lah mahal. Yang aku mampu jer lah aku review. Yang aku tak mampu, korang lah tolong review kan. Ok.. So, i had 5 blusher and different colour shade. Ada 5 jenis blusher yang aku nak review. Actually bukan semua blusher. Ada juga highlighter.

1. Clinique fresh bloom allover colour (01 peony)
2. Silkygirl blush hour (03 flashing rose)
3. IN2IT waterproof blush ( 09 envy)
4. IN2IT sheer shimmer blush (01 pink pear)
5. Smashbox light up (blush trio 2 )

So,.. let's started!!!!

1. Clinique fresh bloom allover colour (01 peony)

Ini adalah highlighter. Bukan blusher taw. Tapi nak guna jadi blusher pun boleh. Warna peach sikit dan ada kalanya macam kaler oren. But it is nice looking when u applied. Nampak sangat glowing pipi kau nyah..haha. So, highly recommended kalau kau jenis suke kilat2 sikit pada muka. Aku dah lupa harganya. Tapi tak sampai RM30 ringgit pun. Aku beli travel pack dekat laman web best buy malaysia. Try lah. Kat laman web tu ada barang yang bagus dan mostly original walaupun cinonet ajer.. Cuma kalau nak tahan lama, make sure pakai blusher bagi ada warna dulu then adding this highlighter. Try it! u;'ll look glowing.



2. Silkygirl blush hour (03 flashing rose)

Next, brand silky girl. Mungkin aku tak berapa sesuai memakai warna ini atau aku memang tersilap beli atau aku pun tak tahu di mana silapnya. Harganya tak sampai RM 15 pun. Mula2 kau pakai memang cantik. Natural looking. But for me, it not long lasting. Aku pakai dalam 2 jam je habis flash out. Kene tenyeh tebal2 baru lambat sikit hilang. Teksturnya juga agak powdery atau berdebu. So, aku tak berapa suka dan not recommended. But, u can try it if u want. Tak siapa halang. Mungkin ia bagus untuk sesetengah orang. But for me, i dont like it and i dont want to buy it anymore..fufufufu....=p



3. IN2IT waterproof blush ( 09 envy)

Brand ni agak bagus. Blusher agak tahan lama. warnanya juga cantik. Long lasting blusher. Tapi kalau kau pergi mandi tenyeh2 air sana sini memang tak waterproof lah. Tapi memang agak tahan lama terutama bila pakai gelap sikit. Aku suka light2 saja. Tapi ianya memang lambat flash out. very recommended. Harganya pun tak mahal. Time aku beli kalau tak silap cuma RM12 ringgit jer. Tapi produk ini bagus. I'll buy it next time.


4. IN2IT sheer shimmer blush (01 pink pear)


Alright, this colour is very shimmer. Boleh juga nak jadikannya highlighter. Warnanya juga cantik. Ia boleh jadi blusher atau eyeshadow. Dua2 pun boleh dan kalau nak pakai di sudut dalam mata (inner corner) pun cantik. Nampak berkilat sedikit berbanding produk lain. But recommended. Tapi i used it as highlighter sebab ianya memang berkilat. Aku tak suka over. Pernah kawan aku cakap macam cekodok sebab over use. haha. So, next time kalau aku rajin aku tunjukkan bagaimana rupanya yang berkilat itu. some ppl like some may not. suka suki korang lah. depend on citarasa masing2.. Produk silky girl dan IN2IT aku beli kat Watson dan Guardian saja. Hoho.



5. Smashbox light up (blush trio 2 )

Very nice colour. 3 different shade colour. Warnanya amat tahan lama. Kau pakai sikit pun dah lawo cik kiah...Gojes sangat. Highly recommended. Aku beli kat ebay. RM 60 kalau tak silap. Kat sephora KL tak silap aku RM80. Colek sikit dah nmpak kaler die. Aku dah jatuh hati. Long lasting blusher. Pakai sikit pun dah naik warnanya. yg paling cerah tu highlighter. 2 lagi tu blusher. 2 tahun pakai pun tak habis. Aku colek sikit2 aje. memang sangat gojes. Tahan lama. Silakan mencuba.


Alright.. Thats all for my reviews. Thats for viewing my blog. Next time jemputlah baca lagi. Selamat Mencuba !!!! XOXO~~